Blog

Cum purificăm pietrele semiprețioase?

Nov 14, 2021

Cum purificăm pietrele semiprețioase?

Pietrele semiprețioase sunt un adevărat magnet al energiilor, fie că le înmagazinează sau le resping, acestea asemeni oamenilor, intră în contact zilnic cu diverse energii. Atunci când aceste energii stagnante sau negative sunt ale noastre, este important să le eliminăm. La fel și energiile ce provin din mediul înconjurător sunt uneori de natură negativă, astfel indicat este să ne purificăm pietrele semiprețioase. În ceremonialul de purificare intra și bijuteriile realizate cu aceste minunății ale naturii, obiectele de decor sau pur și simplu cristalele.

Este important de știut că pentru purificarea acestora există diverse metode pentru a obține rezultatul dorit, fiecare tip de piatră având ritualul de purificare în funcție de originea și componența sa.

Iată cateva moduri prin care pietrele pot fi purificate

 

1.Purificarea în apă curgătoare

Cum apa prin puterea sa creatoare, revitalizează viața, tot așa readuce și puterea regeneratoare a cristalelor. Se spune că apa neutralizează orice energie negativă stocată în interiorul pietrei și o returnează în pământ.

Este o metodă ușoară, rapidă și se poate face oricând și oriunde. În timp ce cristalele sunt scufundate în apă se vizualizează cum apa le curăță de toate energiile negative. Apa le va curăța atât fizic cât și energetic. Curățarea cu apă este metoda cea mai puternică atunci când se utilizează o sursă de apă curgătoare naturală precum râurile, pârâurile, cascadele, mările ori oceanele. Important este ca piatra să fie complet acoperită de apă. Dacă vă grăbiți și simțiți că pietrele voastre au nevoie să fie curățate, le puteți ține și sub apa rece de la robinet.

Această metodă este utilă pentru pietrele dure, cum ar fi cuarțul.

De reținut, această metodă poate afecta anumite cristale, Astfel, nu o utilizați pentru: pietre care sunt casante sau moi, cum ar fi selenitul, cianit/kyanit (disten) sau pietre ce conțin fier întrucât ele pot oxida (Hematitul, Magnetitul). Cristalele care conțin metal sau care au un punctaj mai mic de 5 pe scara de duritate Mohs sunt vulnerabile la rugină sau daune structurale atunci când sunt introduse în apă.

*Scara de duritate Mohs permite evaluarea durității relative a unor materiale (de la 1 la 10), în cazul nostru a pietrelor prețioase și semiprețioase.

2. Purificare în sare uscată

Acest tip de purificare necesită sare cu granulație mare și un bol de sticlă. Indicat ar fi ca sarea să fie de origine naturală 100%. Cel mai adesea este utilizată sarea de mare sau cea de Himalaya. În ceea ce privește recipientul, este recomandat să fie din sticlă deoarece acesta este un material igienic, ce poate fi ușor curățat, un material ce favorizează vibrațiile.

Se așează în recipient un strat de sare după care se plasează cristalele pe acesta și se acoperă cu încă un strat de sare. Se lasă astfel la purificat tip de o zi, dacă uităm să le extragem după acest timp, este indicat să continuăm purificarea până la 3 zile, sau mereu un număr impar de zile. Pentru a finaliza procesul de purificare, cristalele se curăță de sare, la final sub jet de apă rece, iar sarea folosită se aruncă.

De reținut, sarea poate afecta anumite cristale, astfel, nu utilizați această metodă pentru: selenit, azurit, calcit, ambra, celestit, hematit, fluorit, lapis lazuli, lepidolit, magnetit, malachit, opal, piatra Lunii, piatra Soarelui, pirita, turcoaz.

Pietrele ce au un conținut mare de fier sau cele poroase ce se zgârie ușor nu sunt indicate a fi purificate utilizând sare.

3. Purificarea în apă sărată

O altă metodă de a purifica cristalele este cea a scufundării în apă sărată. Se spune că apa sărată din mare ori ocean ar fi cea mai indicată datorită sursei sale naturale, însă acest lucru nu ne împiedică să utilizăm această metodă de purificare. Putem utiliza această metodă prin simpla adăugare a sării în apa curată, fiartă și răcită sau apa din sursă naturală (apa de mare, apa de izvor, apa de ploaie, doar dacă sursa respectivă este complet pură) , după care scufundați cristalul în totalitate în apă. Se poate lăsa la purificat de la câteva ore până la câteva zile, după care se clătește cu apă curată și se usucă.

Această metodă este indicată pentru pietrele dure, precum cuarțul sau ametistul.

De reținut, sarea poate afecta anumite cristale, astfel, nu utilizați această metodă pentru: pietre moi, poroase sau care conțin urme de metale, cum ar fi malachitul, selenitul, calcitul, lepidolitul, angelitul, pirita, opalul și lapis lazuli.

4. Purificare în sare fără contact

Este o metodă sigură în cazul cristalelor ce pot fi deteriorate în contactul direct cu sarea sau a pietrelor prețioase și semiprețioase montate în bijuterii și înconjurate cu metal.

Se folosesc două vase din sticlă, de mărimi diferite. Se umple cu sare mare circa două treimi din vasul mai mare, în care se așează vasul mai mic (poate fi și un pahar). Cristalele sau bijuteriile sunt plasate în vasul gol așezat în sare. Astfel energiile stocate în pietre vor fi extrase indirect de sare.

Se poate turna în vasul mic și apă pură cât să acopere cristalele, ceea ce va împiedica expunerea la aerul sărat ce ar putea provoca coroziune sau efecte adverse metalelor sau accesoriilor din jurul pietrelor. Procesul de purificare astfel realizat durează mai mult și nu poate fi aplicat cristalelor ce nu trebuie lăsate în apă.

5. Purificarea prin intermediul luminii

 

Deși cel mai adesea este utilizată purificarea prin lumina lunii pline, putem apela în anumite limite de timp și la purificarea prin lumina soarelui.

Tot ce trebuie să facem este să așezăm cristale pe un pervaz sau pe pământ și lumina soarelui sau a nopții va purifica cristalele pentru noi. Pietrele trebuie clătite ușor după și uscate bine. De reținut că expunerea prelungită la soare poate afecta proprietățile unor cristale așa că, este bine să nu le lăsăm prea mult în razele soarelui, recomandat ar fi circa 3 ore sub soarele dimineții.

Luna Plină reprezintă punctul culminant al ciclului lunar, plin de energie lunară brută. Datorită proprietăților sale puternice de curățare ne putem elibera de toate energiile care nu ne mai sunt benefice.

În ceea ce privește purificarea la lumina lunii pline, așezați cristalele pe pământ sau pe iarbă, acest lucru va face posibil ca energia negativă să fi returnată în pământ pentru a fi reciclată. Important este să încheiem procesul de purificare nu mai târziu de o ora după răsăritul soarelui.

Această metodă este utilă pentru cele mai multe pietre rulate (polișate).

De reținut, această metodă poate afecta anumite cristale, astfel, nu o utilizați pentru: pietre vibrante, cum ar fi ametist, cuart roz (în lumina soarelui) sau pietre moi, cum ar fi celesit și selenit, care pot fi deteriorate.

Pentru a curăța bijuteriile formate din cristale, una dintre metodele recomandate este lumina lunii. Prin această metodă indiferent de cristalele sau metalele din care bijuteria este compusă, ea nu va fi afectată în nici un fel.

6. Purificarea prin fumigație

Acest gen de purificare se realizează prin utilizarea fumului de la ierburile medicinale care mocnesc pentru a neutraliza energia nedorită.

Printre aceste ierburi, cel mai adesea sunt folosite salvia și palo santo, dar pot fi utilizate și cedru, tămâia, lavanda și multe altele.

Dacă nu găsiți sau nu aveți la îndemână acest tip de ierburi, le puteți trece și prin fumul de la bețișoarele parfumate, de preferat cât mai naturale, cu arome de salvie, ienupar, mosc sau a ierburilor mai sus menționate.

Important în acest tip de purificare este să ne asigurăm că avem măcar o fereastră sau o ușă deschisă, astfel energia negativă nedorită poate fi eliminată nu doar din cristale, cât și din cameră sau casă.

Purificarea se realizează prin aprinderea tipului de iarbă aleasă, lăsând piatra să fie învăluită de fumul acesteia pentru circa 30 de secunde. În tot acest timp este indicat să avem în minte clară și prezentă intenția noastră, cea de a purifica cristalele și de a alunga energiile nedorite.

Aceasta este o metodă utilă, eficientă și non-invazivă de a curăța oricare piatră de energia nedorită și persistentă. Este o metoda perfectă pentru cristalele poroase, deoarece fumul nu afectează compoziția structurală a pietrelor.

 

De reținut: focul este o forță puternică și nu trebuie folosit niciodată cu nonșalanță.

7. Purificarea prin intermediul altor cristale

Cât de minunată și generoasă este planeta pe care trăim! Cristalele au energii puternice și benefice, astfel încât putem să le purificăm și prin intermediul altor cristale!

Astfel de cristale prin intermediul cărora este posibil procesul de purificare sunt cuarțul transparent și selenitul, ambele având proprietăți de autoregenerare, purificarea lor nefiind necesară. Turmalina neagra este o altă piatră semiprețioasă utilă în a absorbi și transmuta energiile negative.

Procedura de purificare prin intermediul acestor cristale este și una simplă, tot ceea ce trebuie să faceți este fie să așezați cristale ce necesită purificare peste cuarț, selnit, sau turmalină, fie să le înconjurați cu acestea și să aveți răbdare, pentru circa 24 de ore și încredere că vor face toată treaba pentru dumneavoastră.

Aceasta este o metodă utilă, eficientă și non-invazivă de a curăța oricare piatră, de energia nedorită și persistentă.

8. Purificarea prin îngroparea în sol

Motivul pentru care cristalele se pot purifica prin această metodă, provine din însăși conectivitatea pe care acestea o au cu sursa lor. Deoarece provin din pământ pe Pământ, acesta are efecte benefice asupra cristalelor.

Desigur această metodă este mult mai facilă pentru cei ce au o grădină, deoarece e recomandat ca locul ales să fie liniștit și să existe siguranța că va fi neumblat cât timp cristalele sunt la purificat.

Modalitatea de a pune în aplicare acest tip de purificare presupune îngroparea cristalelor la doar câțiva centimetri adâncime, dar să fie neapărat acoperite în întregime de pământ. Procesul de purificare poate dura între o zi sau o săptămână, după ce au fost extrase cristalele se clătesc cu apă curată și se usucă bine.

9. Purificarea prin sunet

Putem ajuta un cristal să revină la vibrația lui originală, cu ajutorul sunetului bolurilor de cristal sau a celor Tibetane.

Cristalele ce urmează a fi curățate trebuie să fie în apropierea bolului în timp ce producem sunetul. Se poate folosi și un diapazon trecut pe deasupra cristalelor, un clopoțel sau orice instrument care produce un sunet clar și plăcut. Cristalele pot fi curățate chiar și lângă difuzoarele în care se aude muzica preferată. Important în curățarea cu sunet a cristalelor este plasarea acestora în cadrul vibrațiilor sonore.

Pentru a curăța bijuteriile formate din cristale una dintre metodele recomandate este sunetul. Prin această metodă indiferent de cristalele sau metalele din care bijuteria este compusă, ea nu va fi afectată în nici un fel.

De reținut:

● Important este să curățăm cristalele în momentul în care intrăm în posesia lor. Astfel se vor înlătura energiile tuturor celor care le-au mai atins;

● După prima purificare, frecvența de curățare se va baza pe cât de mult sunt cristalele folosite și bineînțeles pe intuiție;

● Unele surse susțin că există câteva cristale ce nu au nevoie de curățare energetică cum ar fi, Kyanitul și Citrinul, dar toate cristalele au nevoie de iubire;

● Pentru bijuteriile care se poartă în mod regulat curățarea făcută săptămânal este suficientă;

● Un cristal pentru protecție se poate curăța zilnic pentru rezultatele cele mai bune;

● Pentru cristalele ce sunt nefolosite de mult timp este suficientă o curățare o dată la 6 luni.

 

Sperăm că metodele prezentate de noi vă vor fi de folos și vă așteptăm să împărtășiți cu noi experiențele pe care le-ați avut sau le veți avea. Important este să ne amintim că fără să purificam cristalele pe care le deținem, nu avem cum să ne bucurăm de adevăratele lor proprietăți.